Studieresa Buchenwald

Den 9:de oktober var vi i Gymnasiet 2 och 3 i Tyskland på ett besök till koncentrationslägret Buchenwald tillsammans med eleverna i samma årskurser från vår vänskola Sotterbach. Dagen började ungefär klockan 10 med mat på Buchenwalds Cafeteria och lite mingel med de tyska elever till. Guiden började klockan 11.30 till 2.00 och var en mycket intressant, lärorik samt berörande upplevelse. Som sagt, det vi fick höra inom denna tid var mycket mer än det vi hade kunnat lära oss på två veckor i skolan. Känslan när man är på plats gör det hela mer verkligt, intressant och otrolig. Man fick också höra mer detaljerad och specifik information kring Buchenwalds koncentrationsläger.

Lite kort om det vi gjorde och fick höra:

Vår guide började med att berätta lite övergripande information om koncentrationslägret och bakgrunden och historian till det. Sedan fick vi gå igenom fängelset där 4 personer fick rymmas i en 3 kvadratmeter cell. Men under vissa tider fanns det upp till 10 personer i varje cell. Efter detta så gick vi in till själva koncentrationslägret där fångarna bodde i baracker och fick arbeta. Barackerna fanns inte kvar på grund av att de blev bombade. Vi fick sedan se på lägrets minnesplatta för alla som miste sitt liv där. Denna platta var även uppvärmd till kroppstemperatur. Därefter gick vi ner till krematoriet där vi fick se där dom hade inspekterat liken, tagit ut saker som exempelvis guldtänder och sedan skickat in dom i ugnarna, fyra eller mer åt gången. Askan fördes ut till en hög på gården utanför och där tog dom lite aska och skickade det till familjerna som fick betala för det så att de kunde ha en begravning. I krematoriet fanns det också ett rum där det hängde massor med krokar längst upp på väggen där fångarna ibland hängdes till döds. Det fanns också några rum som då kallades för ”sjukhus”. Där kunde dom mäta längden på fångarna och medans dom gjorde det så blev dem skjutna bakifrån genom en small springa i vägen. Till slut fick vi kolla på en film där vittnen berättade om hur det var att leva där och så fick vi se riktiga filmer på när USA befriande just detta läger.

Vi hoppas att en sådan här utflykt kan hända igen eftersom det var mycket lärorikt och berörande men också roligt att resa tillsammans med klassen och möta nya elever.