Prickfri Granskning 2017

Sveriges mest granskade skola får prickfritt!

Höstterminen 2017 firar en av Sveriges mest omtalade och granskade skolor 10-årsjubileum. Samma termin genomför Skolinspektionen sin sjätte granskning/tillsyn av Laboraskolan AB. Labora Grundskola erhåller för första gången i skolans historia ett ”prickfritt” beslut i direkt anslutning till Skolinspektionens lektionsobservationer, granskning av läromedel och intervjuer med elever, lärare, rektor och huvudman.

Skolchefen tillika rektorn, Alexander Tornberg, kommenterar resultatet:

Efter mina åtta år vid skolan, vilka har inneburit ett hårt, systematiskt och målmedvetet arbete, har vi äntligen nått det mål som jag redan 2010 presenterade för elever, personal, föräldrar och skolans styrelse; ”En vacker dag ska vi nå ett prickfritt inspektionsbeslut”. När jag mottog Skolinspektionens beslut idag, (171121), blev jag starkt berörd. Det är en enormt viktig markering och en hedervärd upprättelse i den kamp för människors lika rättigheter som jag, mina elever, mina lärare och min uppdragsgivare har fört i motvind under många år. När jag tog det här jobbet 2009 visste jag att det var en enorm utmaning jag gav mig in på men jag kunde inte föreställa mig hur massivt det fördomsfulla trycket från omvärlden skulle vara. Att stå upp för varje individs rättigheter, oavsett bakgrund och så länge det inte skadar andra, är en skyldighet vi aldrig kan frånsäga oss. Majoriteten har varken tolkningsföreträde eller rätt enbart per definition. Det här är att ”gilla olika” i sin sanna bemärkelse bortsett från att vi dessutom bedriver en riktigt bra verksamhet för våra elever – det vore sannerligen värt positiv uppmärksamhet i media med tanke på all negativ publicitet vi fått svälja genom åren.